sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Joki, puisto ja metro

Niin, kyllä täällä Madridissakin on joki, ei se ole kyllä mikään Seine, Thames tai edes Vantaa, mutta joki kuitenkin. Taustalla muuten siintää Estadio Vicente Calderón - Atletico Madridin kotistadion. Jonne varmaan suuntaan katsomaan futista tässä ennen kauden päätöstä. Toisaalta kiehtoo myös Santiago Bernabéu ja Mestareiden liigan ottelut.


Aika säälittävä purohan tuo Manzanares on mutta ilmeisesti historialtaan merkittävä. Ja nyt joenrantaa ollaan kunnostamassa uuteen loistoon, jota seuraava kuva havainnoi. Kuvan otin semmoisen pömpelin seinästä, jossa joen uutta uljasta elämää tiedotettiin.


Noissa maisemissa kävin siis tänään vähän kävelyllä. Sitä ennen tutustuin hieman naapuristooni, sillä hoksasin, etten ihan joka katua ole vielä kulkenut. Löysinkin osto- ja myyntiliikkeen, josta tuntui löytyvän etenkin kodin elektroniikkaa, mahdollisesti haen sieltä lämmittimen yhdeksällä eurolla, jos nämä kosteat säät vielä jatkuvat.


Tänään tosin oli - joskin vaihtelevaa - niin kuitenkin lämmintä. Huolimatta muutamasta sadekuurosta ja ukkosen jyrähtelystä, päivä oli tähän astisista lämpimin, kokonaista +19 astetta. Tuuli oli kyllä melkoinen, muttei sentään ihan niin hurjissa myrskylukemissa kuten ilmeisesti Portugalissa ja Espanjan pohjoisrannikolla on tänään ollut. Että ei hätää sen suhteen.

Tällä viikolla ehdin käymään uudestaan myös Retiron puistossa, josta jäi edelleen kiertämättä osa. Riittää lääniä. Etsiydyin kuljeskellessani hienoon barokkipuutarhaan, jossa puut oli tyypilliseen tapaan leikelty vinkeisiin muotoihin. Maa oli sateiden jäljiltä aika kosteaa ja hiekka välillä lähes juoksuhiekkaa. Tykkään silti tämän barokkipuutarhan muotokielestä ja menen sinne uudestaankin.


Toisekseen löysin puiston luoteiskulmasta keinotekoisen vuoren, sekä kalalammikon kera kohtalaisen hienon kalamajan. Retiron puistohan oli pitkän aikaa kuninkaallisten yksityisaluetta, siitä kielivät aidatkin, mutta nyttemmin se on - etenkin viikonloppuisin - Madridin olohuone ja lenkkeilijöiden luvattu maa.



Muuten, onko kukaan, koskaan missään kohdannut yhtä intensiivistä vuorovaikutusta patsaiden välillä? Mitä taiteeseen tulee, niin tiedän mistä pidän, vaikken tietäisi mitä se on. Veistokset kolahtavat harvoin, mutta tässä oli jotain erittäin sykähdyttävää. Mulla on vissiin ikävä Sussaa. Noh, kuukauden päästä pyörähdän Suomeen.

Patsas on muuten pystytetty näytelmäkirjailijaveljesten Serafín ja Joaqúin Alvarez Quinteron kunniaksi. Ja kyllä, Serafín kai sitten on pojan nimi? Patsas lienee saanut innostuksensa veljesten näytelmistä. Oletan.

Siitä metrosta vielä. Olenkin sitä jo ylistänyt kovin käteväksi liikkumismuodoksi ja 46 euron kuukausikorttia edulliseksi, mutta hei, enemmän Madridia näkee maan päällä. Etäisyydet keskustassa on aika lyhyitä ja ne on kovin kätevä kävellä. Etenkin kauniilla säällä on kiva kulkea katuja, katsella ihmisiä ja putiikkeja. Vähemmän kiva on väistellä roskia ja koirain jätöksiä, joita täällä on melkein yhtä paljon kuin Ranskassa. Lisäksi kaduilta löytyy monenlaista roskaa, etenkin aamuisin, tässä kolme paritonta sukkaa kera tupakantumpin. Katuja kyllä pestään ja siivotaan paljon, muuten ne hukkuisivatkin rojuun ja roskaan. Paikalliset eivät ole turhan tarkkoja jätteiden sijoittamisesta astioihin. Ja vaikka kuinka yliopistollakin kehotetaan säästämään vettä (monet nuoret miehet toteuttavatkin sitä jättämällä kädet pesemättä wc-käynnin jälkeen) niin mielestäni enemmän vettä säästyisi jos oppisivat laittamaan roskat roskiin, eikä kadulle, näin niitä ei tarvitsisi pestä niin usein. Eikä nuo sukat ole edes villeintä mitä kadulla on tullut vastaan. Otetaan lisää kuvia kun sattuu kamera mukaan.


Loppuun vielä hyvin totuudenmukainen piirros metrosta. Liukuportaat ovat kovassa käytössä, monissa muuten lukee KONE, mutta portaisiin harvempi uskaltautuu. Itsekin käytän liukuportaita kun ei ole kiire, hopussa portaita pääsee ihan oikeasti nopeammin. Aamuyöllä Suomi pelaa Slovakiaa vastaan, sitä ennen hieman unta palloon ettei mene sunnuntai ihan hukkaan.

1 kommentti:

  1. Tuosta porraskuvasta tuli tämä mieleen: http://notalwaysright.com/some-customers-never-let-you-down/4182

    Minun mielestä kannattaa liikkua maan päällä, joskin kahlaten roskien seassa; siellä saattaa näet ruskettuakin, mikäli aurinko uskaltautuu pilvestä. Kävely myös tehnee hyvää kunnolle; istuskellahan voinet luennoilla ja opiskelijapubeissa. Sitä paitsi, jos teikäläinen metrokansa on oikeasti noin typerää, niin kannattaa vältellä niitä jo ihan tyhmyyden tarttumisen pelossakin. Muutenhan EO palaa erasmuksensa jälkeen Suomeen ihan vihanneksena.

    Fiksuja ohjeita näin jaellen,
    serkkutyttö Jenasta

    VastaaPoista